
درمان آرتروز
درمان آرتروز به روشهای غیر تهاجمی
آرتروز یا ساییدگی مفصل، یکی از شایع ترین اختلالات اسکلتی و عضلانی به شمار می آید. این بیماری اغلب با افزایش سن و فرسودگی و تخریب غضروف ها به وجود می آید. آرتروز بیماری پیش رونده ای است که می تواند تمامی مفاصل بدن را درگیر کند و موجب درد، محدودیت در حرکت و تغییر شکل در مفصل گردد. زانو، گردن، کمر، لگن، دست و ستون فقرات بیش از سایر مفاصل در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تخریب غضروف مفصلی منجر به ساییده شدن استخوان ها بر روی هم می شود و این حالت موجب درد، التهاب، خشکی مفصل و اختلال در انجام فعالیت های روزانه می شود. آرتروز زانو یکی از رایج ترین دردهای مفصلی در بین افراد میانسال و سالمند است. درد مفصل زانو و اطراف آن یکی از دلایل اصلی مراجعه این بیماران به پزشک است.
التهاب مفاصل در آرتروز می تواند منجر به محدودیت حرکت و اختلال در انجام فعالیت های روزانه شود.
درمان آرتروز با توجه به روند پیشرفت بیماری، نوع و شدت درد، وضعیت جسمی، سن بیمار و تشخیص پزشک متفاوت است. در هنگام مراجعه، پزشک ابتدا در مورد علائم، زمان شروع درد و سابقه پزشکی بیمار با او صحبت می کند و سپس معاینه فیزیکی انجام می دهد. معاینات بالینی و شرح حال کامل نقش مهمی در تشخیص و انتخاب روش درمانی دارد. یکی از روش های درمانی در درمان آرتروز استفاده از اقدامات غیر تهاجمی است. بسیاری از بیماران با مراجعه به کلینیک های درد از شیوه های درمانی پیشرفته، غیر جراحی و کم تهاجمی در کنترل بیماری و تسکین درد مزمن بهره مند می شوند.
آشنایی با روش های درمانی آرتروز
امروزه درمان آرتروز در مقایسه با سال های گذشته تغییرات زیادی کرده است. طب فیزیکی و توانبخشی، در سال های اخیر پیشرفت های چشمگیری در زمینه کاهش و تسکین درد در بیماران مبتلا به آرتروز داشته است. از مهم ترین روش های غیر تهاجمی درمان آرتروز می توان به تغییر روش زندگی، ورزش و حرکات اصلاحی، فیزیوتراپی، لیزر درمانی و دارو درمانی اشاره کرد. همچنین تزریق ژل در زانو، تزریق اوزون، بلاک عصبی، تزریق پی آر پی از روش های کمتر تهاجمی (مداخله ای) در درمان این بیماری به شمار می آیند.
نقش کاهش وزن در درمان آرتروز
وزن یک عامل موثر در بروز آرتروز به ویژه در ناحیه زانو است. تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی سالم و کاهش وزن نقشی تعیین کننده در درمان آرترز زانو دارد. در واقع، هر چه میزان اضافه وزن در فرد مبتلا کمر باشد، پاسخ به درمان های غیر تهاجمی بهتر و طولانی تر خواهد بود. با کاهش وزن، فشار کمتری به مفصل وارد می شود و این موضوع در تسکین دردهای آرتروز تاثیرگذار است.
درمان و بهبود آرتروز زانو با ورزش
یکی از روش های موثر در درمان آرتروز زانو، ورزش کردن و افزایش فعالیت بدنی است. انجام حرکات اصلاحی و تمرینات تقویتی عضلات اطراف زانو به کاهش درد، التهاب و بهبود عملکرد مفصل زانو کمک می کند. پزشک معالج با توجه به شدت تخریب مفصل و عوارض ایجاد شده، تمرینات کششی، تقویتی و قدرتی مناسبی را برای بیمار در نظر می گیرد.
حرکات ورزشی بخشی از درمان آسیب دیدگی مفاصل زانو به شمار می آیند.
فیزیوتراپی در درمان آرتروز زانو
فیزیوتراپی از جمله روش های موثر و غیر تهاجمی در درمان آرتروز زانو محسوب می شود. این روش درمانی به هدف کاهش درد و بازگرداندن قابلیت حرکت مفصل به شرایط طبیعی انجام می شود. فیزیوتراپی در بهبود بسیاری از اختلالات و مشکلات ارتوپدی نظیر آرتروز کمک کننده است. فیزیوتراپیست از روش های متفاوتی مانند تمرین درمانی، سرما درمانی، گرما درمانی و الکتروتراپی (روشی بی خطر که با استفاده از امواج الکترومغناطیسی و جریان الکتریکی درد التیام پیدا کرده و از شدت آن کاسته می شود)، در درمان آرتروز استفاده می کنند. فیزیوتراپی زانو با تقویت مفصل زانو موجب افزایش قابلیت حرکتی زانو و کاهش درد مفصل می شود.
استفاده از زانوبند، کفی و کفش طبی
یکی از روش های موثر در کنترل و درمان آرتروز زانو استفاده از زانوبند (بریس)، کفی و کفش طبی است. در صورت نیاز و با تشخیص پزشک، استفاده از زانوبند و کفی طبی برای کاهش علائم و بهبود حرکت بیمار موثر خواهد بود. همچنین کفش مناسب می تواند به کاهش درد در هنگام راه رفتن و تحمل بیشتر پیاده روی کمک کند. در واقع، دردهای آرتروز و ساییدگی زانو با راه رفتن تشدید می یابد، به همین دلیل استفاده از کفش طبی مناسب می تواند از تشدید علائم پیشگیری کند.
داروهای ضد درد و ضد التهاب
داروهای بسیاری در درمان آرتروز زانو مورد استفاده قرار می گیرند و پزشک با توجه به وضعیت جسمانی و شدت بیماری داروی مناسب را تجویز می کند. از آن جایی که افراد نسبت به انواع دارو واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند، پزشک در جلسات درمانی با بیمار در تعامل خواهد بود تا نوع دارو و دوز ایمن آن را برای بیمار تجویز نماید. از مهم ترین این داروها می توان به داروهای ضد درد و ضد التهاب، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، کورتیزون (ضد التهاب بسیار قوی)، داروهای تقویت مفاصل و غضروف سازها اشاره کرد.
کاربرد لیزر در درمان آسیب ها و درد زانو
لیزر درمانی یک روش موثر و غیر تهاجمی در بهبود مشکلات عضلانی و اسکلتی نظیر آرتروز است. پزشکان با استفاده از این روش برای تسکین درد و درمان آرتروز استفاده می کنند. به طور کلی، افرادی که دچار آسیب دیدگی های زانو شده اند و یا از دردهای ناشی از سایش استخوان ها رنج می برند، می توانند از این روش درمانی استفاده نمایند. این روش در کنار درمان های فیزیکی (تمرینات تقویت عضلات)، التهاب ناشی از آرتروز را کاهش می دهند و به این ترتیب، فشار از روی مفصل برداشته می شود. این روش درمانی در درمان آرتروز و ساییدگی زانو، پارگی و کشیدگی رباط های زانو، پارگی و آسیب دیدگی مینیسک (نوعی غضروف در مفصل زانو که بین سطح غضروف و استخوان قرار دارد) و نرمی غضروف کشکک به کار برده می شود.
تزریق ژل در زانو
تزریق ژل یکی از روش های کمتر تهاجمی در درمان آرتروز زانو به شمار می آید. در بیمارانی که درد زانو به کمک روش های غیر تهاجمی نظیر مصرف دارو و فیزیوتراپی از بین نمی رود، تزریق ژل یک گزینه مناسب محسوب می شود. تزریق ژل اسید هیالورونیک در بیمارانی که سطح داخلی مفصل زانوی آن ها آسیب دیده است و افرادی که دچار آرتروز پیشرفته هستند و قصد دارند جراحی تعویض مفصل را به تعویق بیندازند، روشی موثر و کمک کننده است. به طور طبیعی اسید هیالورونیک در مفاصل و سایر قسمتهای بدن وجود دارد. در بیماران مبتلا به آرتروز از میزان اسید هیالورونیک در بدن آن ها کاسته می شود؛ در نتیجه با تزریق مصنوعی این ماده به مفاصل آسیب دیده، کاهش التهاب و محافظت از غضروف در برابر سایش و پارگی حاصل می شود.
هدف از درمان آرتروز با تزریق ژل، کاهش درد و بهبود دامنه حرکات بدن است.
اوزون تراپی زانو
اوزون تراپی یا تزریق اوزون یک روش درمانی جدید برای تسکین درد و التهابات مفاصل است. از این روش درمانی برای درمان آرتروز زانو، آسیب دیدگی زانو، پارگی مینیسک، بورسیت (التهاب کیسه های کوچک حاوی مایع در اطراف مفصل زانو) و پارگی قسمتی از تاندون استفاده می شود. تزریق اوزون در زانو باعث افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی بیشتر به مفاصل زانو می شود. این کار موجب ترمیم مفاصل و بخش های آسیب دیده زانو می شود و تا حد زیادی فرد عملکرد طبیعی خود را در فعالیت های روزانه به دست می آورد. اوزون تراپی درمانی کم تهاجمی است و دوره نقاهت بسیار کوتاهی دارد.
تزریق اوزون برای درمان انواع مختلف دردهای اسکلتی و عضلانی، درد مفاصل مانند زانو درد کاربرد دارد.
بلاک عصبی زانو برای کاهش درد آرتروز
مسدود سازی یا بلاک اعصاب ژنیکولار از روش های درمانی نوین و پیشرفته غیر جراحی در درمان آرتروز محسوب می شود. مفصل زانو توسط رشته های عصبی به نام اعصاب ژنیکولار احاطه شده است و این اعصاب، سیگنال های درد را از زانو به مغز انتقال می دهد. بلاک عصبی زانو یک عمل سرپایی است که در آن اعصاب ژنیکولار با تزریق بی حس می شوند. بی حسی اعصاب این بخش باعث اختلال در ارسال سیگنال درد از زانو می شود و در تسکین درد آرتروز زانو موثر است. بلاک عصبی زانو یک روش درمانی موفق برای بهبود آرتروز حاد و زانو درد مزمن است.
درمان آرتروز زانو با تزریق پی آر پی
تزریق پی آر پی (PRP) یک روش درمانی جدید و اثربخش در بهبود آسیب های زانو و درمان آرتروز است. تزریق پلاکت غنی از پلاسما (PRP) یکی از بهترین گزینه های درمانی برای به تعویق انداختن جراحی تعویض مفصل زانو محسوب می شود. در این روش با استفاده از پلاکت های خون بیمار، روند بهبودی و بازسازی بافت های آسیب دیده تسریع می شود. تزریق پی آر پی یک روش درمانی کاملاً ایمن و بدون بروز واکنش های آلرژی است. پی آر پی به بهبود عملکرد مفصل و عضلات زانو کمک می کند و موجب کاهش درد در محل آسیب دیده می شود. این روش نقش موثری در بهبود آرتروز زانو، صدمات منیسک و آسیب دیدگی رباط های زانو دارد. به طور کلی، روش های غیر تهاجمی نقشی تاثیرگذار و اثبات شده در بهبود و تسکین آرتروز دارند.